Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Welk Duits keurmerk kiezen?

Het is algemeen bekend dat Duitsers veel waarde hechten aan het kopen bij een webshop die betrouwbaar (Duits) overkomt en goed omgaat met de klant- en betaalgegevens. Zeker bij onbekende shops kunnen daarom een keurmerk of klantenreviews de laatste twijfel wegnemen bij een onzekere consument. Een Duits keurmerk is echter geen succesfactor en kan enkel het conversiepercentage verbeteren. Bekende Duitse keurmerken claimen dat het succespercentage met tientallen procenten kan toenemen. Maar dit is pas merkbaar vanaf het moment dat een webshop voldoende traffic en sales realiseert. Een conversieverhoging van 10% bij drie verkopen per week is nauwelijks merkbaar. Daarnaast bieden keurmerken vaak aanvullende services aan die goed van pas kunnen komen. Keurmerken kijken ook naar de juridische informatie op websites, maar ze geven geen inhoudelijk juridisch advies. Ze kijken vooral of de gebruiker alle noodzakelijke informatie eenvoudig kan vinden.

In Duitsland bestaan drie bekende keurmerken:
  • e-Safer shopping / TÜV SÜD Prüfsiegel
  • EHI Geprüfter Online-Shop
  • Trusted Shops
De verschillende keurmerken zijn in verschillende situaties geschikt voor een webshop. Het voordeel van TÜV is dat 99% van de consumenten de merknaam kent. Gezien de kosten (schatting: 5000 – 10.000 euro) en de inspanning om het keurmerk te verkrijgen kiezen vooral de grotere e-commercebedrijven hiervoor. TÜV let van oudsher op het kwaliteitsmanagement binnen de organisatie en TÜV-medewerkers komen zelfs naar Nederland voor een audit op locatie met betrekking tot het fulfillment. De reiskosten zijn voor de rekening van de webshop.
Trusted Shops is voor start-ups in hun eerste jaren in Duitsland vaak een betere oplossing. De kosten zijn afhankelijk van de omzet en bedragen bij 2 ton omzet voor het eerste jaar zo’n 2000 euro voor een uitgebreid pakket. Trusted Shops is een echte Duitse marketingmachine en telt daardoor inmiddels de meeste webshops tot haar leden. Trusted Shops biedt nog enkele extra hulpmiddelen die van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld een klantbeoordelingstool (kan met een Duits Google-account/-postadres gebruikt worden voor Google Products/AdWords), waarschuwing Abmahnwelle (claimgolf) en Käuferschutz voor consumenten.
Wil je eigenlijk alleen een keurmerk met een professionele uitstraling, tegen lagere kosten, dan kun je kiezen voor EHI Geprüfter Online-Shop. Dan ben je met zo’n 1200 euro in het eerste jaar klaar. Ook dit keurmerk hanteert een staffel afhankelijk van de omzet.
Op veel shops zie je tegenwoordig ook beoordelingstools met een keurmerkuitstraling. Ook deze tools kunnen conversieverhogend werken. Bekende tools zijn Ekomi en Trustpilot. Als je op zoek bent naar een uitgebreide klantenservice beoordelingstool, dan is Ekomi een goede optie. De kosten zijn zo’n 2100 euro per jaar voor een uitgebreid pakket. Trustpilot is de goedkopere variant van deze twee.
Je zou kunnen concluderen dat Trusted Shops in de eerste jaren een prima oplossing is. Je krijgt behoorlijk wat extra services (o.a. de beoordelingstool) en je maakt gebruik van een snelgroeiend keurmerk. Het heeft weinig zin om een keurmerk te nemen zonder dat er flink wordt geïnvesteerd in de marketing, want enkel dan wordt het hogere conversiepercentage merkbaar.
]]>