Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

Voorkom omzetverlies, regel voor 1 juli 2022 je EPR-registratie bij Amazon Duitsland

Amazon en andere marktplaatsen hebben vanaf 1 juli een EPR-registratienummer van je nodig. Als je op Amazon Duitsland producten verkoopt, heb je hier waarschijnlijk al bericht over ontvangen. Geef je hier geen gevolg aan, dan riskeer je dat je producten offline worden gehaald en je Duitse Amazon omzet vanaf de zomer wegvalt. Maar ook voor Frankrijk is sinds begin dit jaar actie vereist om kosten te voorkomen. Je kunt via deze link support hiervoor aanvragen.

Wat is het EPR-registratienummer?

EPR staat voor “Extended Producer Responsibility” en is verplicht voor alle verkopende partijen die gebruik maken van kartonnen verpakkingen. Amazon omschrijft het als “environmental policy”, omdat de verkoper hiermee verantwoordelijk is voor de volledige levenscyclus van de verkochte producten, inclusief de afvalverwerking De basis voor de EPR is geen wet, maar een samenstelling van verschillende wetten en richtlijnen. In het Duitse recht omvat dit de wetten op het verpakkingsregister (VerpackG), evenals de wetten op de elektronische registratievereisten (ElektroG) en de batterijregistratievereisten (BattG).

In Duitsland worden EPR-registraties bijgehouden in het LUCID-verpakkingsregister van de Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR). Als je in meerdere landen verkoopt, dan kan het complex worden. Het probleem is namelijk dat elk land eigen regels heeft op het gebied van afvalwetgeving. Iedereen die zijn producten bijvoorbeeld via Amazon verkoopt, moet in elk land andere verplichtingen nakomen en per land een uniek EPR-nummer hebben.

Voor wie geldt dit?

De registratieplicht geldt in eerste instantie alleen voor producenten die kartonnen verpakkingen gebruiken. Dus staat jouw merk op de verpakking, dan is het zeer waarschijnlijk dat jij verantwoordelijk bent voor de recycling en registratie. Het gaat hierbij om zowel de primaire als secundaire verpakking (de verzendverpakking). Denk bijvoorbeeld aan schoenen in een schoenendoos. De schoen gaat in een schoenendoos, dit is de primaire verpakking. Een aantal schoenendozen wordt vervolgens in een grote omdoos geplaatst, de secundaire verpakking. Vanaf 1 januari 2023 geldt de EPR-registratie ook voor producenten van elektrische en elektronische apparatuur vanuit de ElektroG, en producenten van batterijen vanuit de BattG.

Als je geen producent bent, maar wel producten verkoopt die onder de EPR-regelgeving vallen, moet je het EPR-registratienummer opvragen bij de toeleverancier. Dit is bijvoorbeeld de groothandel die de producten al heeft ingevoerd. Als je het EPR-registratienummer niet van de leverancier krijgt, maar de betreffende producten toch verkoopt, moet je het registratienummer zelf registreren.

Verplichte wetgeving reikt verder

Daar blijft het niet bij. Als je in Duitsland verpakkingen op de markt brengt, zijn er nog meer verplichtingen naast de EPR-registratie. Het Duitse ZSVR-bureau is in januari 2019 gestart met het verpakkingsregister LUCID. Sindsdien zijn alle bedrijven die producten verkopen aan Duitse consumenten verplicht om hun jaarlijkse verpakkingsgewichten te registreren en aan te geven.

Dat betekent dat je de hoeveelheid verpakkingen die je per jaar op de Duitse markt brengt, aan dit register moet melden. Dit bewijs moet uiterlijk op 15 mei van ieder jaar zijn opgesteld voor het voorafgaande kalenderjaar in de vorm van een rapportage.
Doe je dat als bedrijf niet, dan riskeer je boetes die oplopen tot 200.000 euro of zelfs een exportverbod. Maar maak je geen zorgen, het is snel geregeld. Je kunt je hiervoor gratis registreren bij de website www.verpackungsregister.org. Je bent daarbij verplicht om een verantwoordelijke medewerker van je bedrijf aan te geven. De verplichte administratie en recycling kun je bovendien uitbesteden aan een van de Duale systemen in Duitsland.
Via Dexport kun je je voordelig aansluiten bij een van de Duale systemen.

Wat moet je doen als je al een EPR-registratienummer hebt?

Ben je als verkoper op de Duitse markt al geregistreerd voor Duitse verpakkingen? Dan hoef je enkel jouw EPR-registratienummer op te gegeven bij Amazon. Dat kun je via deze link doen. Het nummer vind je op de website van de ZSVR.

Wat als je nog geen EPR hebt?

  1. Registreer je gratis bij de website www.verpackungsregister.org.
    Je bent daarbij verplicht om een verantwoordelijke medewerker van je bedrijf aan te geven. Op deze link vind je een YouTube video waarin je stap voor stap door de LUCID-registratie wordt geloodst.
  2. Registreer je bij een Dual systeem in Duitsland
    Via Dexport kun je je met korting aansluiten bij een Duaal systeem.
    Vraag hiervoor e-mail met instructies via Dexport aanvragen.
  3. Vul het gekozen Dual systeem in bij het www.verpackungsregister.org
    Nadat je de opdracht hebt uitbesteed aan Zentek kun je ze toevoegen bij je account op www.verpackungsregister.org.
  4. Vul je EPR nummer in bij je Amazon seller account
    Na de registratie op www.verpackungsregister.org ontvang je het benodigde EPR nummer. Dit nummer vul je in op je Amazon seller account. Dit moet  uiterlijk 1 juli 2022 geregeld zijn.

Vanaf 1 januari 2022 is in Frankrijk al actie vereist

In Frankrijk gelden er al nieuwe regels rond de EPR sinds 1 januari 2022. Als je nog geen registratienummer hebt doorgegeven aan Amazon Frankrijk, maar wel producten aan klanten binnen Frankrijk verkoopt die onder de EPR vallen, dan betaalt Amazon een eco-bijdrage aan de organisaties waarmee zij samenwerken.

Maar dat betekent niet dat dit gratis is. Amazon zal deze betalingen aan het einde van elk kwartaal of jaar, afhankelijk van de EPR-categorie, aan jou terugvorderen. Het is dus belangrijk om ook in Frankrijk jouw EPR-registratie te regelen, zodat je geen onnodige kosten hebt.

Kom in actie en loop geen omzet mis

Zorg er dus voor dat je jouw EPR-registratie uiterlijk 1 juli 2022 hebt geregeld. Wacht er niet te lang mee, want anders loop je het risico dat Amazon Duitsland jouw producten offline haalt. Dat is zonde, je wilt natuurlijk geen omzet mislopen! Kom je er niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Je kunt hier een instructiemail aanvragen met een kortingscode om je aan te sluiten bij een Dual systeem in Duitsland.