Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

78% van de Duitse consumenten gebruikt prijsvergelijkers

Duitse consumenten zijn uitzonderlijk prijsbewust. Het is dan ook geen verrassing dat velen van hen zich wenden tot prijsvergelijkers om de beste deals te vinden, ongeacht de waarde van het product. Uit recent onderzoek van Statista in 2023 blijkt dat maar liefst 78% van de Duitse consumenten actief prijsvergelijkers gebruikt. Verbazingwekkend genoeg stijgt dit percentage tot 82% voor luxe producten in het hoge segment.

Maar hoe integreren Duitse consumenten deze tools in hun koopreis? En waarom is het voor merken van essentieel belang om zichtbaar te zijn op deze platforms, zelfs als ze producten van hogere waarde aanbieden? In dit blogartikel duiken we dieper in het gebruik van prijsvergelijkers in Duitsland en onthullen we waarom merken niet kunnen veroorloven deze krachtige platforms te negeren.

De voordelen 

Het benutten van prijsvergelijkers biedt meerdere voordelen voor je merk. Ten eerste kunnen de kosten per klik (CPC’s) op vergelijkingsplatforms soms lager zijn dan op andere advertentieplatforms. Daarnaast hebben bezoekers die via prijsvergelijkers binnenkomen vaak een hoge koopintentie, wat de kans op conversies vergroot. Deze platforms genereren niet alleen extra verkeer naar je site, maar verhogen ook de bekendheid en betrouwbaarheid van je merk. Door zichtbaar te zijn op gerenommeerde vergelijkers, straal je vertrouwen uit naar potentiële klanten. Bovendien profiteer je indirect van de sterke SEO-positie die veel vergelijkers hebben in Google. Tenslotte bieden vergelijkers een extra voordeel: je kunt er gemakkelijk je concurrenten op volgen, wat waardevolle inzichten kan bieden voor je eigen strategie.

Multichannel SEO via de productfeed

Multichannel SEO via de productfeed is een groeikans voor bedrijven die hun zichtbaarheid op verschillende platforms in Duitsland willen vergroten. Een zorgvuldig geoptimaliseerde feed verhoogt niet alleen je ranking in zoekmachines, maar verbetert ook je productweergave op prijsvergelijkers en andere digitale kanalen. Door het integreren van relevante zoektermen, het regelmatig updaten van je feed en het toevoegen van kwalitatieve afbeeldingen, kun je effectief het klikgedrag van potentiële klanten stimuleren. Bovendien kunnen aantrekkelijke en relevante advertenties je CTR en conversiepercentages verbeteren.

Gefaseerd groeien met prijsvergelijkers

Mocht je als startend bedrijf met een klein budget willen experimenteren, dan kun je bijvoorbeeld met enkele prijsvergelijkers beginnen waar de concurrentie niet te groot is en de klikprijzen relatief laag zijn. Controleer vooraf wel even of zij voor de producten die jij aanbiedt wel enig bereik hebben. Zijn deze vergelijkers bijvoorbeeld vindbaar in Google op jouw merken en producten? Als je al verder bent met het veroveren van de Duitse markt, dan is het doorgaans van belang om als goed beoordeelde aanbieder op de top vergelijkers vindbaar te zijn.

Google Shopping 

In Duitsland heeft Google Shopping een dominante positie ingenomen binnen de prijsvergelijkers. Als je producten verkoopt, is een geoptimaliseerde Google Shopping campagne onmisbaar binnen jouw Duitse Google AdWords strategie. Het niet alleen verbetert je zichtbaarheid in betaalde zoekopdrachten, maar het zorgt ook voor een betere organische vindbaarheid.Een geoptimaliseerde feed verbetert niet alleen je organische vindbaarheid in Google door gestructureerde en relevante informatie te leveren, maar het versterkt ook je Duitse SEO-strategie. Als voorbeeld: wanneer je feed een product als “handgemaakte bruine leren enkellaarzen” (in het Duits: “handgefertigte braune Lederstiefeletten”) gedetailleerd beschrijft, inclusief kwalitatieve afbeeldingen, vergroot dit de kans dat je organisch hoger gerangschikt wordt voor relevante zoekopdrachten. Als dit geen onderdeel is van je Duitse SEO, dan is dat een gemiste kans.

De belangrijkste prijsvergelijkers in Duitsland

In Duitsland bestaan er verschillende prijsvergelijkingssites. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste op alfabetische volgorde:

Billiger.de is naar eigen zeggen de in Duitsland meest bekende en gebruikte prijsvergelijker met 50 miljoen prijzen en 2 miljoen producten. Bovendien heeft deze prijsvergelijker het TÜV-certificaat.

 Ciao.de is een bekende prijsvergelijker die onder meer onderdeel is van de Europese shoppinggroep Leguide, die sinds 2000 bestaat. Verder horen hierbij Shopwahl.de, Choozen.de en Pikengo.de. Er zijn mogelijkheden om de producten op alle aangesloten prijsvergelijkers tegelijk te tonen.

Geizhals.de is een van de belangrijkste prijsvergelijkers in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland). Het platform telt met meer dan 3 miljoen clicks per maand en behoort daarmee tot de grootste prijsvergelijkers in het Duitstalige gebied. Dit platform heeft een focus op elektronica en technologie  aanbod bevat producten uit de categorieën hardware, software, games, video, tv, foto, telefoon, audio/hifi, films, huishouden, drogisterij en sport.

Guenstiger.de en Preissuchmaschine.de zijn twee prijsvergelijkers die bij elkaar horen, al tien jaar bestaan en drieduizend aangesloten dealers hebben. Er is geen minimale looptijd van het contract.

Kelkoo.de heeft een bereik van 2,6 miljoen unieke bezoekers en behoort daarmee ook tot de grootste prijsvergelijkers. Er kunnen verschillende partnercontracten worden afgesloten, afhankelijk van het aantal producten. De maandelijkse kosten bedragen 25 euro exclusief btw, inclusief 1000 kliks met maximaal 5000 producten.

Ladenzeile.de biedt sinds 2009 producten van verschillende webshops voor onder meer kleding, schoenen, tassen en meubels aan.

● Bij Preis.de zijn 1717 online shops aangesloten met 82.328.743 producten. De voorwaarden om producten op preis.de te tonen zijn onder meer minimaal 20 artikelen in de productfeed en minimaal 2 verschillende betaalmethodes.

Preisvergleich.de is een prijsvergelijker met meer dan 5 miljoen producten en is onder meer bekend uit tv-reclames met de bekende handballer Stefan Kretzschmar op de grootste Duitse zenders.

● Bij Schottenland.de wordt er per unieke bezoeker betaald in plaats van per enkele klik. Deze prijsvergelijker bestaat al sinds 1999 en is met rond 1 miljoen producten en honderden aangesloten webshops een kleinere prijsvergelijker, waardoor ook de concurrentie kleiner is.

Shopping.com is een van de grootste internationale prijsvergelijkers en heeft bovendien nog een partnerprogramma met grote merken als BILD.de, eBay, Preisvergleich.de en Testberichte.de.

● Naast Amazon en OTTO tonen andere topshops, zoals notebookbilliger.de en redcoo.de, hun producten op Shopwelt.de

● Shopzilla.de is ook bekend onder de naam connexity en is een van de grootste prijsvergelijkers in Duitsland. Er worden geen aanmeldingskosten in rekening gebracht.

Supersales.de  is van oorsprong een Nederlandse prijsvergelijker, maar sinds 3 jaar hebben zij ook een Duitse vergelijkingssite. Hier vergelijken zij het aanbod van kleding, tassen, beauty & sport. Het voordeel van deze vergelijkingssite voor Nederlandse bedrijven die de Duitse markt willen veroveren is het contact dat door de Nederlandse oorsprong, in het Nederlands verloopt.

● Zalando, Amazon, eBay en OTTO, meer dan 15.000 handelaren tonen hun producten op Twenga.de met in totaal 400 miljoen producten en 30 miljoen bezoekers per maand. Deze prijsvergelijker belooft een online aanmelding binnen 10 minuten.

Zullen we samen jouw merk positioneren op Duitse prijsvergelijkers?