Uit onderzoek van de brancheorganisatie Bundesverband (bevh) blijkt dat een op de drie Duitsers (34,2%) wekelijks iets via het internet koopt. De helft van deze online shoppers gebruikt prijsvergelijkers voordat zij een aankoop doen. Prijsvergelijkers kunnen dus een belangrijke toevoeging zijn voor jouw gehele marketingmix. In dit artikel duiken wij met jou in de wereld van de Duitse prijsvergelijkers en wat ze voor jouw omzet kunnen doen.
In Duitsland heeft Google Shopping inmiddels het grootste bereik binnen de betaalde zoekresultaten. Als je producten verkoopt dan mag een geoptimaliseerde Google Shopping campagne niet meer ontbreken binnen jouw Duitse Google AdWords campagnes. Door meer vergelijkers toe te voegen kun je jouw bereik op de Duitse markt verder vergroten. Prijsvergelijkingssites helpen de consument bij het inventariseren in de oriëntatiefase van de aankoopprocessen en kunnen daarom een belangrijk kanaal vormen voor webwinkels om de consument op tijd over te halen.
De voordelen
Aanbieders van prijsvergelijkers zijn bovendien door het grote aantal bezoekers een goede mogelijkheid om klanten naar de website te krijgen. Bij de herkomst van traffic kunnen appels met peren niet vergeleken worden. De kwaliteit van de bezoekers vanuit prijsvergelijkers is beter. Voordat de bezoeker op jouw website is gekomen, heeft hij al de prijs van het product bekeken én vergeleken en heeft hij dus al bewust voor jouw webshop gekozen. Bovendien kun je door de producten op een prijsvergelijkingssite te tonen meteen een overzicht van concurrerende partijen krijgen en kun je de concurrentie goed in de gaten blijven houden. De producten van jouw webwinkel worden door middel van een productdatafeed geüpload. Dit is een bestand met informatie over onder meer het product, de prijzen en levertijden. Daardoor kan jouw gehele assortiment op de prijsvergelijkingssite worden getoond. De kosten worden op de meeste prijsvergelijkingssites per klik (CPC) berekend. Sommige rekenen ook kosten per sale (CPS).
Gefaseerd groeien met prijsvergelijkers
Mocht je als startend bedrijf met een klein budget willen experimenteren, dan kun je bijvoorbeeld met enkele prijsvergelijkers beginnen waar de concurrentie niet te groot is en de klikprijzen relatief laag zijn. Controleer vooraf wel even of zij voor de producten die jij aanbiedt wel enig bereik hebben. Zijn deze vergelijkers bijvoorbeeld vindbaar in Google op jouw merken en producten? Als je al verder bent met het veroveren van de Duitse markt, dan is het doorgaans van belang om als goed beoordeelde aanbieder op de top vergelijkers vindbaar te zijn.
De belangrijkste prijsvergelijkers in Duitsland
In Duitsland bestaan er verschillende prijsvergelijkingssites. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste op alfabetische volgorde:
● Billiger.de is naar eigen zeggen de in Duitsland meest bekende en gebruikte prijsvergelijker met 50 miljoen prijzen en 2 miljoen producten. Bovendien heeft deze prijsvergelijker het TÜV-certificaat.
● Ciao.de is een bekende prijsvergelijker die onder meer onderdeel is van de Europese shoppinggroep Leguide, die sinds 2000 bestaat. Verder horen hierbij Shopwahl.de, Choozen.de en Pikengo.de. Er zijn mogelijkheden om de producten op alle aangesloten prijsvergelijkers tegelijk te tonen.
● Geizhals.de telt met meer dan 3 miljoen clicks per maand en behoort daarmee tot de grootste prijsvergelijkers in het Duitstalige gebied. Het aanbod bevat producten uit de categorieën hardware, software, games, video, tv, foto, telefoon, audio/hifi, films, huishouden, drogisterij en sport.
● Guenstiger.de en Preissuchmaschine.de zijn twee prijsvergelijkers die bij elkaar horen, al tien jaar bestaan en drieduizend aangesloten dealers hebben. Er is geen minimale looptijd van het contract.
● Kelkoo.de heeft een bereik van 2,6 miljoen unieke bezoekers en behoort daarmee ook tot de grootste prijsvergelijkers. Er kunnen verschillende partnercontracten worden afgesloten, afhankelijk van het aantal producten. De maandelijkse kosten bedragen 25 euro exclusief btw, inclusief 1000 kliks met maximaal 5000 producten.
● Ladenzeile.de biedt sinds 2009 producten van verschillende webshops voor onder meer kleding, schoenen, tassen en meubels aan.
● Bij Preis.de zijn 1717 online shops aangesloten met 82.328.743 producten. De voorwaarden om producten op preis.de te tonen zijn onder meer minimaal 20 artikelen in de productfeed en minimaal 2 verschillende betaalmethodes.
● Preisvergleich.de is een prijsvergelijker met meer dan 5 miljoen producten en is onder meer bekend uit tv-reclames met de bekende handballer Stefan Kretzschmar op de grootste Duitse zenders.
● Bij Schottenland.de wordt er per unieke bezoeker betaald in plaats van per enkele klik. Deze prijsvergelijker bestaat al sinds 1999 en is met rond 1 miljoen producten en honderden aangesloten webshops een kleinere prijsvergelijker, waardoor ook de concurrentie kleiner is.
● Shopping.com is een van de grootste internationale prijsvergelijkers en heeft bovendien nog een partnerprogramma met grote merken als BILD.de, eBay, Preisvergleich.de en Testberichte.de.
● Naast Amazon en OTTO tonen andere topshops, zoals notebookbilliger.de en redcoo.de, hun producten op Shopwelt.de
● Shopzilla.de is ook bekend onder de naam connexity en is een van de grootste prijsvergelijkers in Duitsland. Er worden geen aanmeldingskosten in rekening gebracht.
● Supersales.de is van oorsprong een Nederlandse prijsvergelijker, maar sinds 3 jaar hebben zij ook een Duitse vergelijkingssite. Hier vergelijken zij het aanbod van kleding, tassen, beauty & sport. Het voordeel van deze vergelijkingssite voor Nederlandse bedrijven die de Duitse markt willen veroveren is het contact dat door de Nederlandse oorsprong, in het Nederlands verloopt.
● Zalando, Amazon, eBay en OTTO, meer dan 15.000 handelaren tonen hun producten op Twenga.de met in totaal 400 miljoen producten en 30 miljoen bezoekers per maand. Deze prijsvergelijker belooft een online aanmelding binnen 10 minuten.
Heb je hulp nodig bij het aanmelden op Duitse prijsvergelijkingssites? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!