De 10 meest populaire social media kanalen in Duitsland

Social media is een hele fijne manier om je doelgroep te bereiken en je merk op te bouwen in Duitsland. Elk social media kanaal heeft zijn eigen krachten en kenmerken. In dit artikel vertellen wij jou wat de tien meest populaire social media kanalen zijn bij onze Oosterburen. 

Ook in Duitsland is het belangrijk dat je een groep ‘likers’ en volgers verzamelt die grotendeels bestaat uit personen die in je doelgroep vallen. De juiste mix van organische content en betaalde campagnes is essentieel, maar de eerste stap is het selecteren van de social media kanalen die bij jouw merk passen. Het is verstandig om je hierbij te laten adviseren door een specialist. Wat zijn de belangrijkste social media kanalen?

1. WhatsApp

Hoewel Whatsapp geen sociaal netwerk is, is het het grootste digitale medium met meer dan 63 miljoen dagelijkse gebruikers in Duitsland. Dat is een groot deel van de 82 miljoen mensen die in Duitsland leven. Duitsers hechten bijzonder veel waarde aan hun digitale privacy; ‘Datenschutz’. Wees daarom heel voorzichtig zijn met het inzetten van dit medium voor jouw marketing.

2. Facebook

De Duitse Facebook gebruiker vertoont een iets ander internetgedrag: hij is over het algemeen terughoudender in de interactie. Zo is hij op Facebook bijvoorbeeld lang niet zo scheutig met ‘likes’ of deelacties als de Nederlanders, maar als een Duitser uw Facebookpagina eenmaal volgt, is hij ook veel trouwer. Waar een Nederlander bij één of twee onwelgevallige posts snel afhaakt, geldt voor de Duitser veel vaker: “eenmaal klant – altijd klant: – en dat biedt natuurlijk mooie kansen. In Duitsland staat Facebook met 32 miljoen actieve gebruikers stip op één wat betreft een social media kanaal dat je kunt inzetten voor (massa)marketing. De groei is er echter inmiddels een beetje uit en kanalen als Instagram, TikTok en LinkedIn groeien harder in populariteit.

3. YouTube

23 miljoen Duitsers zijn actief op YouTube. Gezien de cijfers is YouTube één van de grootste social media succesverhalen. Een derde van alle internetgebruikers wereldwijd, 1 miljard unieke bezoekers, bekijkt video’s op YouTube. Het platform groeit met meer dan 10 procent per jaar. In Duitsland is YouTube erg populair: bijna 35 miljoen Duitsers gebruiken videoportals op het internet. YouTube is vooral interessant als je video marketing centraal staat. Zowel met video Ads en influencers kun je het beste een emotionele lading aan je merk of product meegeven. Zeker als je nog relatief onbekend bent in Duitsland biedt het gericht targetten van je doelgroep veel kansen.

4. Instagram

Verkoop je mode, reizen of lifestyle producten? Dan is Instagram een goed kanaal om je doelgroep te bereiken. In Duitsland heeft Instagram zo’n 17 miljoen gebruikers en dit aantal groeit gestaag. 9 miljoen Duitsers maken zelfs dagelijks gebruik van het medium. Op Instagram zijn de gebruikers gemiddeld jonger dan op Facebook en je kunt ze bij uitstek bereiken via influencers en advertentiecampagnes.

5. XING

Iedere markt vraagt om een eigen marketingstrategie en zo ook een social media strategie. In Duitsland kunt u bijvoorbeeld XING niet over het hoofd zien. Dit, in Nederland onbekende zakelijke medium, heeft maar liefst 17 miljoen gebruikers in Duitsland. Het groeit relatief langzaam, maar gestaag. De studie van ARD/ZDF-Studie schat in dat ongeveer de helft van de gebruikers actief is op het medium. Xing biedt met name op het gebied van recruitment veel kansen in Duitsland.

6. LinkedIn

Het eveneens zakelijke medium LinkedIn heeft ongeveer 14 miljoen Duitstalige gebruikers. LinkedIn is hiermee kleiner dan XING, die erin slaagt om zijn concurrenten op afstand te houden. Hiernaast blijkt uit het ARD / ZDF onderzoek dat slechts een derde van de LinkedIn gebruikers actief gebruiker is, wat aanzienlijk minder is dan bij XING. Er tekent zich echter momenteel een kentering ten gunste van LinkedIn af, omdat hierbij de internationale kansen interessanter zijn. LinkedIn biedt meer uitgebreide mogelijkheden om te adverteren en is daardoor vooral interessant om B2B marketing te bedrijven.

7. Pinterest

Ook het gebruik van Pinterest is in 2019 sneller gegroeid dan de kanalen hierboven. Het aantal gebruikers dat regelmatig foto’s ‘pinnt’, ligt in Duitsland ongeveer op zeven miljoen. De doelgroep van Pinterest is duidelijk meer volwassen dan die van Instagram of TikTok en gebruikt het kanaal vooral als inspiratiekanaal. Doordat je tegenwoordig ook je producten op Pinterest kunt verkopen wordt het een interessant platform voor alles dat met tuin, huis en beeldende inspiratie te maken heeft. Pinterest mag tegenwoordig niet meer ontbreken in de B2C social media mix.

8. TikTok

TikTok is de new kid on the block in Duitsland en niet zonder succes. Dit medium telt 5,5 miljoen actieve Duitse gebruikers en wordt steeds populairder, met name onder jongeren. Duitsland behoort tot de top tien landen met de meeste gebruikers en is één van de snelst groeiende markten. Als je een focus hebt op een jonge doelgroep kun je punten scoren door dit kanaal goed te gebruiken.

9. Snapchat

Dit medium telt 6 miljoen Duitse gebruikers. Hoeveel hiervan regelmatig actief zijn is niet bekend. Snapchat behoort nog steeds tot de meest gedownloade mobiele apps in de appstore.

10. Twitter

Twitter heeft tussen 2,8 miljoen maandelijkse Duitse Twitter-gebruikers. Ook hier is het exacte aantal lastig te noemen. Wereldwijd heeft Twitter 320 miljoen actieve gebruikers per maand. Het aantal gebruikers van dit sociale medium groeit dus niet. Volgens het ARD / ZDF online onderzoek ligt dit aantal in Duitsland rond de 4 miljoen. Dit is alsnog meer dan in Nederland, waar het aantal twitteraars in 2015 daalde van 3,3 miljoen naar 2,8 miljoen. Het gebruik van Twitter neemt hier onder vrijwel alle leeftijdsgroepen af.

Wil je ook jij een optimale mix van social media kanalen? Neem dan contact met ons op!

Blijf op de hoogte van de Duitse markt

Maak het verschil met kennis over de Duitse markt door de inspiratie uit onze nieuwsbrief over kansen, projecten en andere ontwikkelingen.

Meer dan 1000+ bedrijven en ondernemers gingen je al voor.
Maak je geen zorgen, we spammen echt niet.