Trending

  • Binnen twee weken live met dexport Shop Launch Los geht's
  • Lokalisatie nodig? Regel je Duitse retouradres via Dexport Los geht's
  • Zes maanden gratis op Kaufland verkopen?Los geht's
  • Je groei versnellen op Amazon? Los geht's
  • Samenwerken met het beste Duitse marketingteam in Nederland? Los geht's
  • Je verkoop boosten met ons Duitse influencer netwerk? Los geht's

SB Supply stort zich op B2C markt tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft de hele e-commerce op z’n kop gezet. Het ene bedrijf profiteert hiervan en en de ander heeft het nakijken. Ook SB Supply, dat al twee keer bekroond werd met een plek in de CrossBorder Top 30, merkt de gevolgen van het virus. Eigenaar Sander Berendsen wist gelukkig slim te handelen door snel en flexibel om te schakelen van B2B naar B2C en ziet nu hoe zijn bedrijf goede maanden draait. 

foto: Erik van der Burgt

Selfmade

Sander Berendsen (26) had het e-commerce spelletje al vroeg door. Op 16-jarige leeftijd, tijdens zijn middelbare schooltijd, richtte hij zijn bedrijf SB Supply op. Tijdens zijn studie Economie en zijn tijd in Australië had hij vrijwel alles uitbesteed, maar langzaam begon het te kriebelen en na zijn studie nam hij het heft weer in eigen hand. Hij sloot SB Supply weer helemaal in zijn armen en zijn kindje groeide op tot volwassen crossborder bedrijf. 

Flexibel in tijden van crisis

De coronacrisis heeft een grote uitwerking gehad op het bedrijf met Tilburgse roots. De vraag is op het moment enorm veranderd en er worden overuren gedraaid. “Ook de geplande uitrol naar Spanje en Italië is in een stroomversnelling terecht gekomen door de crisis”, Sander kan niet anders dan concluderen dat de  coronacrisis voor drukke tijden zorgt voor zijn bedrijf. Toch is deze tijd ook uitdagend en moest hij flexibel reageren. SB Supply leverde tot voor kort voornamelijk business to business. Die B2B kant mag dan misschien in deze periode plat liggen, de consument is juist nu online. Misschien door de crisis wel meer dan ooit, en daar wist Sander slim op in te spelen. Razendsnel werd er geschakeld en werd alles ingericht op B2C. “Scholen kunnen we niet meer beleveren, maar die producten leveren we nu direct aan consumenten”. Het consumentengedrag zal volgens Sander nu voor altijd veranderen en daar moet je op in kunnen spelen. “Je hebt die voorraad toch liggen en je zult je nu zo snel mogelijk op de consument moeten richten, dan maak je maar kleinere pakketjes. Natuurlijk, B2B betekent een grotere order, een grotere betaling, maar je moet dynamisch blijven. Wat kunnen we wel doen?”

Andere landen als voorbeeld

Sander was in genoeg landen actief om te kunnen analyseren wat de juiste strategie zou kunnen zijn tijdens deze crisis. Met eigen webshops en via Amazon is hij in bijna heel Europa  actief. Omdat de coronacrisis in deze landen al eerder tot uitbarsting kwam kon hij goed zien welke trends zich voordeden. “We zagen daar dat onder andere de homeschool gadgets heel hard gingen, ook de slimme thermometer ging door het dak.” Dus moest er snel en flexibel gehandeld worden en werden er grote voorraden ingekocht. “We kijken normaal altijd naar een langere tijd. We hebben daar een algoritme voor   dat kijkt wat er over de maanden goed loopt. Dat algoritme hebben we er als eerste meteen uitgegooid.” In tijden van crisis maakt een consument onvoorspelbare sprongen. “We blijven uiteraard wel continue analyseren. We doen ook marketplaces en daar halen we uiteraard veel data uit”.  

Hoe nu verder?

Hoewel Sander op het juiste moment zijn voorraad wist te vergroten, duurt dat niet eeuwig.  Voorraden raken op. Ook Sander ziet dat de supply chain door de crisis ontregeld is. Hij voorziet dan ook problemen voor de komende maanden. Van onze bestsellers hebben wij genoeg voorraden liggen voor twee tot drie maanden, maar sommige bedrijven gaan door deze situatie ook omvallen. “Mijn grootste angst momenteel is dat ik producten niet meer kan inkopen.” Want de vraag blijft, ook in tijden van crisis. Zelfs in landen als Italië en Spanje waar ze inmiddels een totale lockdown hebben, wordt er nog steeds besteld en bezorgd. “Hoe dan ook gaan we het een keer moeilijk krijgen. Als mijn leveranciers niet betaald worden door retailers en ze omvallen, heb ik geen voorraad.” Ook de eigen merken die geproduceerd worden in China laten op zich wachten. “Passagiersvliegtuigen zijn weggevallen dus de tarieven zijn door het dak geschoten. De medische producten hebben daarnaast voorrang.” De grootste uitdaging is nu om de enorme vraag van de consument te kunnen blijven beantwoorden, maar misschien is dat wel een luxeprobleem. SB Supply draait op het moment boven begroting en dat allemaal omdat hij flexibel wist te handelen in deze onvoorspelbare tijden van crisis.  

Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Sander Berendsen is een van de sprekers van het CrossBorder Event 2020 dat zal plaatsvinden op 1 oktober. Op die dag hoor je zijn verhaal en dat van vele andere succesvolle crossborder ondernemers.