Linkbuilding voor Duitse webshops

Hoe een logische interne linkstructuur, earned media en influencer marketing zorgt voor meer autoriteit en bereikNaast relevante content die bij de zoekopdrachten van de doelgroep aansluit en een website die technisch aan de eisen van de Google richtlijnen voldoet, is ook autoriteit in de vorm van relevante interne en externe links (linkbuilding) nodig voor een goed uitgewerkte SEO strategie in Duitsland.
Een sterke website-autoriteit is belangrijk voor het verhogen van de posities van brede zoekwoorden of longtail combinaties. Voor Duitsland nog onbekende websites profiteren van een SEO strategie die op onpage- en technische optimalisaties is gericht. Hierna kun je bijvoorbeeld met behulp van een marketingbureau aan de slag gaan om waardevolle backlinks van andere Duitse websites te verzamelen die de autoriteit van jouw website verhogen.
Terwijl het doel van linkbuilding in 2019 nog steeds hetzelfde is, namelijk; het opbouwen van autoriteit, het verhogen van de posities in de organische zoekresultaten en hierdoor ook het aantal bezoekers, is de werkwijze veranderd. De verschillen ten opzichte van linkbuilding in Nederland zijn groot. In Nederland wordt nog gebruikt gemaakt van brancheboeken zoals Startpagina.nl. In Duitsland is het daarentegen niet meer gepast om via zulke webgidsen links naar je eigen website te plaatsen. In Duitsland telt tegenwoordig vooral kwaliteit in plaats kwantiteit – en hier komen de termen influencer marketing en earned media in bij kijken.

Backlinkstrategie voorbereiden

Voordat je met linkbuilding begint, moet je bepalen voor welke zoekwoorden je met jouw website gevonden wil worden en welke content of welk product het beste hierbij aansluit. Begin daarom met een uitgebreide zoekwoordanalyse en een analyse van de websitestructuur door een native Duitse marketeer. Het is aan te raden om zowel de interne links op orde te hebben en ook constant aan de opbouw van je autoriteit te werken als externe links van andere relevante websites te verwerken.

Interne links

Een goede interne linkstructuur zorgt ervoor dat alle pagina’s goed bereikt kunnen worden en logisch naar het top-down-bottom-up-principe ingedeeld zijn. Zo bevinden zich idealiter op de homepagina een aantal hoofdcategorieën die naar subcategorieën linken. Deze subcategorieën verwijzen in het geval van een webshop naar passende productgroepen of enkele producten. Zorg ervoor dat elke pagina tenminste één interne link bevat die naar een andere, passende en relevante pagina leidt. Wat de link betreft is het belangrijk dat zowel deze als ook de content eromheen relevante zoekwoorden bevat. Een Duitse native speaker kan je helpen om de juiste zoekwoorden en linktitels te bepalen.

Pillar Pages

Als jouw website blogs of veel informatieve content bevat, bieden “pillar pages” een handige manier om de website intern logisch te structureren. Op veel websites is een groot aantal losse artikelen per zoekopdracht of thema te vinden. Een pillar page is een overkoepelende pagina per thema die interne links naar verschillende content clusters / subthema’s, bevat. Zo wordt niet alleen voor een zoekmachine-vriendelijke structuur gezorgd, maar vindt de websitebezoeker sneller naar wat hij op zoek is.
Pillar pages kunnen ook ingezet worden om inhoudelijke en structurele verschillen tussen de verschillende taalversies van websites te verduidelijken. Zo hechten Duitsers bijvoorbeeld veel waarde aan de herkomst van hun producten en zijn geïnteresseerd in thema’s zoals duurzaamheid. JoeMerino.com heeft daarom speciaal voor zijn Duitse webshop een pillar page met het thema duurzaamheid aangemaakt. Dergelijke pagina’s bieden niet alleen de mogelijkheid om de interne structuur logisch vorm te geven, maar zorgen er ook voor dat  bepaalde zoekwoorden beter gevonden worden en het verwijst bezoeker naar een bepaald thema. Analyseer daarom je Nederlandse content. Kijk kritisch of deze ook voor jouw Duitse website geschikt is en of er andere thema’s zijn die via een pillar page naar de doelgroep gecommuniceerd kunnen worden.

Linkankers

Om de inhoud en pagina’s met elkaar te verbinden, worden hyperlinks in de content gezet die via een klik op een ankertekst (anchortekst) bereikt kunnen worden. Bij een anker gaat het vaak om een bepaald zoekwoord of variaties hiervan. Deze zijn in een tekst meestal in blauw of een andere kleur onderstreept en kan op ze geklikt worden. Belangrijk hierbij is dat voor zowel de zoekmachine als de bezoeker duidelijk is waar de link naartoe leidt. Zo kan bijvoorbeeld intern op de website de naam van een categorie of product als anker gebruikt worden en via een externe blog ook naar de merknaam verwezen worden om meer bezoekers naar de homepagina te leiden en de autoriteit voor deze pagina op te bouwen.
Bij een goede linkbuildingstrategie bepaal je van tevoren met welke pagina’s en zoekwoorden je jouw website naar een hogere positie wil tillen. Zo bepaal je welke zoekwoorden en ankers je in de content verwerkt.

Externe links

Sinds de Google Penguin update straft Google websites met onnatuurlijke linkprofielen. Als je bij de optimalisatie van je interne linkstructuur met een goede zoekwoordanalyse en een overzicht van de gehele menustructuur werkt, is het mogelijk om je aan de best practices te houden. De principes van logica en gebruiksvriendelijkheid zullen niet zo snel veranderen.
Voor het verkrijgen van relevante externe links veranderen de mogelijkheden regelmatig. Zo was het vroeger gangbaar om je Duitse webshop in zoveel mogelijk webgidsen te plaatsen en werden links door bedrijven zelfs in fora geplaatst. Anno 2019 werkt dat niet meer.
Volgens de richtlijnen van Google is een externe link een “aanbeveling”. Relevante, autoritaire websites die bij jouw bedrijf of product passen geven door middel van een link naar jouw website aan dat het een autoritaire en betrouwbare bron is met kwalitatieve content. Dit kan jouw positie in de zoekresultaten verhogen.
Voor jouw Duitse website is het essentieel  dat je relevante links uit Duitsland zelf verzamelt. Nog steeds laten bedrijven zich verleiden om een groot aantal backlinks uit het buitenland in te kopen. Hoewel dit in het begin wellicht een stijging van de organische posities en bezoekers oplevert, kan dit snel tot een penalty door Google leiden. Influencer marketing of earned media zijn bijvoorbeeld goede manieren om sterke backlinks te ontvangen.

Influencer marketing

Met influencer marketing in Duitsland kun je jouw website, diensten of producten aan de juiste doelgroep presenteren en zo ontvang je een sterke backlink van een relevante en autoritaire bron. Let er op dat het een eerlijke aanbeveling blijft. Een fashion blogger die ineens over gereedschapskisten bericht, zal noch een relevante backlink noch veel bezoekers opleveren.
Past de influencer bij jouw doelgroep en bereikt hij/zij deze via de juiste kanalen, dan kan een backlink in combinatie met een slimme marketingcampagne niet alleen voor merkbekendheid en bereik zorgen, maar ook voor hogere posities in de zoekresultaten en meer autoriteit van jouw website. Aangezien er in Duitsland voor nagenoeg elk thema of niche een influencer gevonden kan worden, is het belangrijk om met de hulp van een Duitse specialist de juiste keuzes te maken.
Wanneer je ook websites in Oostenrijk of Zwitserland hebt, kun je je het best inlezen in het media- en influencerlandschap van deze landen. Terwijl in Duitsland voor bijna elke branche een blog te vinden is, geldt dit niet voor Oostenrijk en Zwitserland. Zo liggen niet alleen de prijzen voor plaatsingen daar lager, er is ook minder concurrentie. Vind je een blogger die bij je Oostenrijkse of Zwitserse doelgroep aansluit dan heb je een grote kans om met die influencer en zijn bezoekers mee te groeien.
Criteria voor een geschikte blog of influencer zijn: de relevantie bij de doelgroep, een hoge engagement en een hoge autoriteit. Door middel van speciale tools kan je analyseren of de blog daadwerkelijk aan deze eisen voldoet.
Wees er bewust van dat hoewel influencermarketing een effectieve manier voor linkbuilding is, het zelden gratis is en tijdrovend kan zijn. Naast gratis testproducten vragen influencers vaak een vergoeding en moet je tijd vrijmaken voor het benaderen, regelen en onderhandelen.

Earned media

Een andere optie om relevante backlinks te verzamelen, is earned media; alles wat over een merk of webshop wordt geschreven door derden, naast de officiële merkcommunicatie. Het is een vorm van reclame op social media of andere kanalen die door de doelgroep zelf tot stand komt.
Terwijl persberichten vroeger via persportalen verspreid werden voor een groot aantal backlinks, is deze manier tegenwoordig achterhaald en links van dergelijke websites zijn niet meer waardevol. Bovendien stonden deze websites vaak vol met persberichten over de meest uiteenlopende thema’s en sloten ze niet bij de doelgroep aan. Je wil niet honderd irrelevante backlinks, maar tenminste één backlink van een relevante website in je branche.
Voordat je een persbericht verspreid, moet je eerst duidelijk hebben wie de doelgroep is en via welk medium je deze bereikt. Zorg ervoor dat het persbericht enkel in vakmedia in jouw branche wordt geplaatst en ga voor kwaliteit in plaats kwantiteit. Als het persbericht daadwerkelijk meerwaarde heeft en bij de doelgroep aansluit, zullen vakmedia graag jouw content en een backlink naar jouw website plaatsen. Zo kun je zeker van een welverdiende link spreken. De kers op de taart is bovendien een stijgend aantal relevante bezoekers en wellicht ook verdere backlinks via social media die zo ontstaan.

Do-follow en no-follow links

Bij het plaatsen van een backlink is het ten slotte belangrijk of deze een “do-follow” of een “no-follow” attribuut bezit. Door een do-follow attribuut in de code van de link ontvangt de Googlebot het signaal dat de backlink gecrawld mag worden en “vertrouwt” hij de externe website. Bij een no-follow attribuut wordt de backlink niet gecrawld. Voor een sterk linkprofiel in Duitsland is een gebalanceerde mix uit beide soorten nodig.

Conclusie

Autoriteit is een van de pijlers van een goede SEO strategie en kan naast goede posities in de organische zoekresultaten tot merkbekendheid en een groter bereik leiden. Voordat je met linkbuilding voor jouw Duitse webshop aan de slag gaat, moet je echter een gefundeerde strategie neerzetten die rekening houdt met zowel interne als externe links. Verder moet je je ervan bewust zijn dat waardevolle links over meerdere maanden of zelf jaren heen verdiend moeten worden, waarbij kwaliteit gaat voor kwantiteit.
Met een logische interne linkstructuur, samenwerkingen met de juiste influencers en relevante content zal de autoriteit van jouw website stijgen en verovert u de Duitse markt.

Linkbuilding bij Dexport

Het analyseren van de linkstructuur, het schrijven van Duitse content en linkteksten of het verspreiden van persberichten kan lastig zijn. Ook het vinden van passende influencers kan veel tijd kosten. Bij Dexport hebt je de mogelijkheid om het linkbuilding traject aan een van onze ervaren native Duitse marketeers uit te besteden. Neem contact op met Dexport. Tel: 088 339 76 78 e-mail: sophia@e-marketingsupport.nl

Blijf op de hoogte van de Duitse markt

Maak het verschil met kennis over de Duitse markt door de inspiratie uit onze nieuwsbrief over kansen, projecten en andere ontwikkelingen.

Meer dan 1000+ bedrijven en ondernemers gingen je al voor.
Maak je geen zorgen, we spammen echt niet.