GmbH oprichten in Duitsland

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

Delen

De Duitse GmbH In Duitsland wordt net zoals in Nederland een verschil gemaakt tussen een naamloze vennootschap (AG of ‘Aktiengesellschaft’) en een besloten vennootschap (GmbH of ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’). Daarnaast bestaat sinds 2008 de mogelijkheid om een light-variant van de Duitse GmbH op te richten, de zogenaamde Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt, UG). Het kapitaal dat u in dat geval voor de UG moet inbrengen is slechts 1 euro. Hierbij moet u bedenken dat u in de praktijk meer zult moeten inbrengen om bijvoorbeeld de kosten van de notaris te betalen. Hiernaast dient elk jaar 25 procent van de winst te worden gereserveerd om kapitaal op te bouwen. Zodra het bedrag van 25.000 euro is gespaard, wordt de UG omgezet in een GmbH.

Het oprichten van een Duitse GmbH

Voor het oprichten van een GmbH is allereerst een Duits adres vereist en dienen er statuten te worden opgesteld door een Duitse notaris. De oprichting van een GmbH kan door één persoon geschieden, de “Geschäftsführer”, en er is een minimaal vereist aandelenkapitaal ter hoogte van 25.000 euro. Nadat de bankrekening voor de GmbH is geopend dient u het kapitaal op deze rekening te storten. Hiervan dient tenminste de helft, dus 12.500 euro, bij de oprichting te worden ingelegd. Na ondertekening van de akte van oprichting bij de notaris en het ter beschikking stellen van het maatschappelijk aandelenkapitaal, meldt de notaris de GmbH bij de IHK (Industrie- und Handelskammer) aan.

Waar houdt u op de Duitse markt rekening mee?

Nadat de inschrijving bij de IHK heeft plaatsgevonden, kan er een fiscaal nummer bij de Duitse Belastingdienst worden aangevraagd. U ontvangt een Steuernummer en een Mehrwertsteuer nummer. Houd er rekening mee dat de inschrijvingsprocedure bij het Amtsgericht (kantongerecht) enkele weken in beslag kan nemen en de oprichting van een GmbH in totaal zes tot acht weken tijd vergt. Pas als de GmbH definitief ingeschreven is mag een ondernemer daar in Duitsland over communiceren. Als de GmbH nog in oprichting is, is de bestuurder verplicht om in alle correspondentie kenbaar te maken dat de oprichting nog niet afgesloten is. Wilt u meer advies over het oprichten van een Duitse GmbH en de regels en procedures waar u rekening mee hoort te houden? Neem vandaag nog contact op met de specialisten van Dexport.]]>

Wil jij ook de Duitse markt veroveren?
Neem vrijblijvend contact met ons op.

Redactie Dexport
Redactie Dexport

Mis niks over de Duitse markt! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief…