Regel hier jouw EPR registratie.

Verplichte Lucid en EPR-registratie

Verkoop je producten in Duitsland via winkels, een webshop of marktplaatsen en breng je zo verpakkingen op de markt? Dan ben je verplicht om je aan te sluiten bij een Duaal systeem zoals Zmart.de (stap 1) en te registreren bij het LUCID-verpakkingsregister www.verpackungsregister.org  (stap 2). Als je op marktplaatsen verkoopt geef je vervolgens het EPR-registratienummer dat je van LUCID ontvangt door aan Amazon en andere marktplaatsen (stap 3). Doe je dat niet dan riskeer je een exportverbod, een boete die kan oplopen tot 200.000 euro en dat Amazon je producten offline haalt. 

Registreer in 3 simpele stappen

1

Registreer je hieronder bij Zmart.de (van Zentek GmbH)

Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een Duaal systeem in Duitsland. Zmart is een van de voordeligste Duale systemen in Duitsland met meer dan 30.000 klanten. Je ontvangt als relatie van Dexport extra korting. Je kunt je ook direct via deze link registreren, gebruik dan de kortingscode Dexport

2

Registreer je gratis bij de website

www.verpackungsregister.org

Je bent daarbij verplicht om een verantwoordelijke medewerker van je bedrijf aan te geven. 
Vul Zentek GmbH als je gekozen Dual systeem in. Zentek GmbH is het Duale systeem achter Zmart.de.

3

Vul je EPR nummer in bij je Amazon seller account

Na de registratie op 
www.verpackungsregister.org 
ontvang je het benodigde EPR nummer. Dit nummer vul je in op je Amazon seller account. 

Jaarlijkse
aangifte

Geef elk jaar uiterlijk 31 januari je hoeveelheden verpakkingen aan 

Dit doe je bij Zmart en bij www.verpackungsregister.orgBen je te laat? Registreer je dan via deze link. Na de registratie helpt je de klantenservice van Zmart.de om achteraf de hoeveelheden door te geven. Gebruik kortingscode DexportVoor wie geldt dit?

De registratieplicht geldt in eerste instantie alleen voor producenten die kartonnen verpakkingen gebruiken. Dus staat jouw merk op de verpakking, dan is het zeer waarschijnlijk dat jij verantwoordelijk bent voor de recycling en registratie. Het gaat hierbij om zowel de primaire als secundaire verpakking (de verzendverpakking). Denk bijvoorbeeld aan schoenen in een schoenendoos. De schoen gaat in een schoenendoos, dit is de primaire verpakking. Een aantal schoenendozen wordt vervolgens in een grote omdoos geplaatst, de secundaire verpakking. Vanaf 1 januari 2023 geldt de EPR-registratie ook voor producenten van elektrische en elektronische apparatuur vanuit de ElektroG, en producenten van batterijen vanuit de BattG.

Als je geen producent bent, maar wel producten verkoopt die onder de EPR-regelgeving vallen, moet je het EPR-registratienummer opvragen bij de toeleverancier. Dit is bijvoorbeeld de groothandel die de producten al heeft ingevoerd. Als je het EPR-registratienummer niet van de leverancier krijgt, maar de betreffende producten toch verkoopt, moet je het registratienummer zelf registreren.