Welke Duitse betaalmethoden worden gebruikt?

Om succesvol te zijn op de Duitse markt is het belangrijk om je website optimaal af te stemmen op je Duitse doelgroep. Een geoptimaliseerde website zorgt voor betere conversie. Het kiezen van de juiste betaalmethodes is een belangrijk onderdeel van website optimalisatie. Vier op de vijf Duitsers koopt minstens één keer per maand online. Tweederde daarvan breekt een bestelling af omdat de gewenste betaalmethode niet beschikbaar was (39,8%), het betalingsproces te ingewikkeld was (14,2%), het proces niet werkte (9,1) of de betalingsprocedure niet vertrouwde (3,6%). Een Duitse online winkel biedt gemiddeld zeven betalingsmethoden aan. Welke betaalmethodes wil de Duitse consument?

De belangrijkste online betaalmethodes

Het aanbieden van de juiste betaalmethodes zorgt er niet alleen voor dat consumenten en bedrijven jouw website als betrouwbaar ervaren, maar ook dat ze de items in hun winkelwagen betalen en niet naar de concurrent gaan. Met 57% is de populairste betaalmethode in Duitsland de digital wallet, waarvan PayPal verreweg de favoriet is. Ongeveer driekwart van de Duitsers heeft in de afgelopen 12 maanden PayPal gebruikt bij een online aankoop. Op de tweede plaats (22%) staat achteraf betalen / op rekening kopen (Kauf auf Rechnung). De koper betaalt de bestelling achteraf wanneer hij zijn producten heeft gekregen en wil houden. De termijn voor achteraf betalen is meestal 14 dagen (o.a. Zalando.de en Otto.de). De consument kan zijn aankoop zelf achteraf betalen of kiezen voor een partij zoals Klarna. De externe partij verzorgt dan de betalingsmogelijkheid en neemt het debiteurenrisico uit handen tegen een paar procent van de omzet.
Betalen via incasso of creditcard (Lastschrift oder Kreditkarte) staat met 11% op de derde plek. De populairste creditcards in Duitsland zijn Visa, MasterCard en American Express.
Er komt natuurlijk meer bij kijken om ervoor te zorgen dat men in je webshop afrekent? Laat je goed adviseren
en voorkom onnodige afhakers in je Duitse bestelsysteem.

De grootste payment aanbieders in Duitsland

Sinds 2016 onderzoekt iBusiness welke Duitse betaalaanbieders het meest gebruikt worden op webshops. Zij geven een aantal ‘acceptatiepunten’ aan de aanbieders. Een acceptatiepunt is een website waarbij je met die betaalmethode kunt betalen. Er zijn 4,2 miljoen Duitstalige websites geanalyseerd en op basis daarvan zijn de acceptatiepunten verdeeld. PayPal wordt met 400.015 het meest gebruikt, 227.015 keer in webshops en 123.000 keer door professionele eBay retailers. Klarna/Sofort staat op plek twee met 102.240 webshops. Op de zevende plek staat Amazon Payments. Deze betaalmethode wordt gebruikt in 14.095 webshops, maar het overgrote deel, 135.000 betaalopties, komt van marktplaats handelaren. Met PayPal betalen consumenten hun aankoop direct. De consument maakt zelf een PayPal account aan,koppelt daaraan zijn bankrekening of creditcard en stort geld op hun account. Zo kan de consument eenvoudig online aankopen doen met zijn e-mailadres en wachtwoord. PayPal biedt ook de mogelijkheid aan om achteraf te betalen.
Klarna staat bekend als betaalmethode om achteraf te betalen. Sinds 2014 heeft Klarna Sofort overgenomen en is verder gegaan onder de naam Klarna Group. De provider kent nu drie betaalmethodes: direct betalen, later betalen en in delen betalen.
Naast Klarna en AfterPay, die zich richten op de B2C markt, zijn er verschillende alternatieven ook voor de B2B markt zoals Billsafe (B2C & B2B) en DexPay (B2B).   

Online betalen uitbesteden

Om te voorkomen dat je betalingsproces te ingewikkeld is of niet werkt kun je gebruik maken van een Payment Service Provider (PSP). Door het aansluiten van zo’n partij heb je gelijk de meest gebruikte betaalmethodes op jouw website en de meeste zijn ook actief in meerdere landen. De grootse PSP’s in Duitsland zijn SIX Group, Ingenico ePayments en EVO E-PAY. Mollie is een PSP van Nederlandse bodem, die ook in Duitsland actief is.

Offline betaalmethodes

Overweeg je om in Duitsland een winkel te openen? Dan is het van belang dat je ook de juiste offline betaalmethodes aanbiedt. In Duitsland betaalde men in 2018 in de winkel het liefst contant (48,9%). Als je dat vergelijkt met 2015 is het aantal contante betalingen met 6% gestegen. Betalen met een pinpas is met ruim 6% gedaald naar 36,6% in 2018. De overige betaalmethodes zijn qua percentages over de afgelopen jaren redelijk gelijk gebleven. Credit cards neemt met 8,8% een deel voor haar rekening en de overige 6% is verdeeld in betalen op rekening 5,4%, via mobiel 0,4% en via cheque 0,4%. Dexport kan je helpen bij het kiezen van de juiste betaalmethodes voor jouw website of winkel.

Wil je jouw webshop optimaal afstemmen op de Duitse markt? Neem dan contact met ons op!

Blijf op de hoogte van de Duitse markt

Maak het verschil met kennis over de Duitse markt door de inspiratie uit onze nieuwsbrief over kansen, projecten en andere ontwikkelingen.

Meer dan 1000+ bedrijven en ondernemers gingen je al voor.
Maak je geen zorgen, we spammen echt niet.