Duits btw nummer aanvragen

Wanneer je operatief bent in zowel Nederland als Duitsland, dan krijgt je te maken met verschillende BTW-tarieven en de wetgeving die hierbij hoort. Nu is de wetgeving van één land al lastig, maar wanneer je rekening moet houden met twee landen is het handig om te weten wanneer je als ondernemer op de Duitse markt een BTW-nummer moet hebben. Het is goed om in het achterhoofd te houden dat ieder land binnen de Europese unie zijn eigen BTW-grens heeft. Voor zowel de particuliere en de zakelijke markt. Heb je een Duits BTW nummer nodig? Je hebt een Duits BTW nummer nodig als je jouw producten levert vanuit Duitsland (Amazon FBA of ons Duitse postadres). Ook moet je een Duits BTW nummer aanvragen als je meer dan € 100.000 aan Duitse omzet realiseert. De inschrijving bij de Duitse belastingdienst is in dat geval verplicht. Ook Amazon vraagt voor de verkoop via FBA vanuit het Duitse distributiecentrum een Duits BTW nummer (UstId.Nr) en de bijbehorende F22-verklaring.

BTW nummer aanvragen

  • Duits BTW nummer via ervaren adviseur
  • Complete ondersteuning inclusief BTW aangiftes
  • Optioneel: aangifte bij Duitse fiscus
  • Optioneel: Duitse boekhouding en loonadministratie
  • Optioneel: Duitse GmbH en Duits postadres

Wanneer moet je een Duits BTW nummer aanvragen?

Ieder land binnen de EU heeft een eigen BTW-grens. Blijft je omzet onder dat bedrag, dan ben je niet btw-plichtig in het betreffende land en val je onder de ‘regeling voor afstandsverkopen’. Voor Duitsland ligt deze grens op €100.000,- per jaar. Ligt jouw omzet in Duitsland onder die grens, dan hoef je geen btw-aangifte te doen in Duitsland. Er zijn wel uitzonderingen: bijvoorbeeld als je vanuit Duitsland de producten verstuurt.

Verstuur je jouw producten vanuit Duitsland (ook bij Fullfilment By Amazon) of ons Duitse postadres?

Je moet ook een Duitse BTW nummer aanvragen in het geval dat je vanuit Duitsland producten verzendt (bijvoorbeeld via Amazon FBA) of het Duits postadres dat je via ons kunt huren. Hierdoor ben je verplicht een Duits btw-nummer aan te vragen, ook wanneer je omzet niet boven de €100.000,- uitkomt. Je goederen worden dan vanuit een Duits magazijn verkocht en verstuurd waardoor je niet meer onder de ‘regeling voor afstandsverkopen’ valt.

Bedraagt je omzet meer dan €100.000,- per jaar? Dan moet je de gehele Duitse omzet ook bij de Duitse fiscus opgeven. In dat geval betaal je Duitse btw oftewel Mehrwertsteuer, afgekort: MwSt. (19%) en geen Nederlandse btw (21%). Wij helpen je graag met het aanvragen van een Duits btw-nummer.
Neem contact met ons op voor advies.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op.

Persoonlijk advies nodig?

Geen probleem! Wij helpen je graag verder aan de telefoon of via een afspraak. Bel ons.

Portretfoto van collega Sophia

Sophia
Business development

T: 088 339 76 78
E: info@dexport.nl

Partnerships & Certificaten

Elk jaar doen wij ons best om onze certificaten en partnerships te houden.

Google Premier Partner 

CrossBorder Top 30 Supplier

Bing ad Partner