Duits BTW-nummer aanvragen

Wanneer je operatief bent in zowel Nederland als Duitsland, dan krijg je te maken met verschillende BTW-tarieven en de wetgeving die hierbij hoort. Nu is de wetgeving van één land al lastig, maar wanneer je rekening moet houden met twee landen is het handig om te weten wanneer je als ondernemer op de Duitse markt een BTW-nummer moet hebben. Heb je een Duits BTW nummer nodig? Je hebt een Duits BTW nummer nodig als je jouw producten levert vanuit Duitsland (Amazon FBA of ons Duitse postadres). Er is nu een drempelbedrag voor alle afstandsverkopen in de EU gezamenlijk, dit bedraagt €10.000. Wanneer je je niet hebt aangemeld voor het One Stop Shop systeem moet je je bij overschrijding van deze drempel in elk land waar afstandsverkopen plaatsvinden registreren voor de BTW.

BTW nummer aanvragen

  • Duits BTW nummer via ervaren adviseur
  • Complete ondersteuning inclusief BTW aangiftes
  • Optioneel: aangifte bij Duitse fiscus
  • Optioneel: Duitse boekhouding en loonadministratie
  • Optioneel: Duitse GmbH en Duits postadres

Wanneer moet je een Duits BTW nummer aanvragen?

Allereerst moet je een BTW-nummer aanvragen wanneer je voorraad gaat opslaan of hebt liggen in Duitsland, zoals bijvoorbeeld via Amazon FBA.

Ook moet je mogelijk een BTW-registratie hebben wanneer de onderneming vanuit Nederland naar Duitsland verkoopt. Vanaf 1 juli 2021 is er een nieuwe BTW-regelgeving van kracht. Wanneer je vanuit een land als Nederland rechtstreeks naar een particulier in een ander land goederen verkoopt, kun je te maken krijgen met een BTW-registratieverplichting. Er is een gezamenlijk drempelbedrag van €10.000 omzet in verkopen aan particulieren in andere landen. 

Voorbeeld: verkoop je in een kalenderjaar €6.000 euro naar België en €4.000 in Duitsland, dan heb je voor de volgende verkoop het drempelbedrag overschreden. Wanneer je je niet aanmeldt voor de One Stop Shop heb je in elk land waar de afstandsverkopen naar toe gaan een BTW-registratieverplichting.

Verstuur je jouw producten vanuit Duitsland (ook bij Fullfilment By Amazon)?

Onze partner helpt bij het juist aangeven van de omzetten in de BTW-aangiften. Amazon is voor sommigen een lastig platform om te begrijpen op administratief niveau. Het kan gebeuren dat je onbedoeld een optie hebt aangevinkt waardoor je voorraad niet alleen in Duitsland ligt maar ook in andere landen. Dit brengt ook weer consequenties met de BTW-registratieverplichting in deze landen met zich mee. Via het Dexport partnernetwerk word je data niet alleen maar door een geautomatiseerd programma gehaald om de omzet te laten berekenen. De bestanden zullen altijd persoonlijk worden doorgenomen en je zal op de hoogte worden gesteld van eventuele aandachtspunten.

Je Duits BTW-nummer in goede handen

Je krijgt een persoonlijk aanspreekpunt voor fiscale vragen en het doen van de BTW-aangiften in Duitsland. Je wordt door het proces heen geleid, want het is een flinke stap om naar het buitenland te gaan en de BTW is voor velen heel complex. Je wordt dus ondersteund om negatieve consequenties zoals boetes en rechtszaken te voorkomen. In Duitsland ben je namelijk als “Geschäftsführer” direct aansprakelijk voor fouten in de BTW. Dit betekent dat je je in het ergste geval persoonlijk tegenover de rechter moet verantwoorden. Daarom is het goed om de juiste partner te vinden om de risico’s op negatieve consequenties te beperken. 

Vragen van de Duitse belastingdienst oplossen

Het is voor de Duitse fiscus heel normaal dat er vragen worden gesteld over de BTW-registratieplicht en de ingediende BTW-aangiften in Duitsland. Ons netwerk heeft directe lijntjes met de verantwoordelijke ambtenaren van de Finanzamten, de plaatselijke Duitse belastingdiensten, in heel Duitsland. Daardoor kunnen we rechtstreeks schakelen met diverse contacten om de onduidelijkheden bij de Finanzamt op te lossen.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op.

Persoonlijk advies nodig?

Geen probleem! Wij helpen je graag verder aan de telefoon of via een afspraak. Bel ons.

Portretfoto van collega Roel

Roel
Business development

T: 088 339 76 78
E: info@dexport.nl

Partnerships & Certificaten

Elk jaar doen wij ons best om onze certificaten en partnerships te houden.

Google Premier Partner 

CrossBorder Top 30 Supplier

Bing ad Partner