Dropshipping: een onoverwinnelijk concept in de e-commerce

Soms bestaan er in de e-commerce zulke logische en verdienstelijke concepten, dat het verbazingwekkend is waarom deze nog niet algemeen bekend zijn. Een dergelijk concept is het handelsmodel dropshipping. In dit artikel laten wij u zien wat dropshipping is plus hoe starters en gevestigde handelaren hiervan kunnen profiteren. Verder geven wij u uitleg over de voordelen en risico’s.

Dropshipping als handelsmodel: eenvoudig en toch overtuigend

De laatste tijd duikt het begrip dropshipping weer op in de publiciteit. Maar wat betekent deze bijzondere handelsvorm eigenlijk? Dropshipping, ook wel doorverkoop of direct shipment genoemd, staat voor een handelswijze waarbij de verkoper geen fysisch contact heeft met zijn goederen. Dit lijkt misschien onlogisch, want in de klassieke handel is het bijna onvoorstelbaar dat een winkelier de aangeboden koopwaar niet zelf bezit. Met een winkel waar niets op de schappen ligt, is het normaal gezien moeilijk om ook maar een cent omzet te maken. Alleen is de situatie in deze winkel anders. Het gaat hier namelijk om een klassieke meubelzaak waarbij de meubelhandelaar beschikt over een showroom, waar hij een selectie van zijn artikelen presenteert. Wanneer u als klant kiest voor een nieuwe bank, wandmeubel of slaapkamer, wordt deze naar wens gemaakt en daarna direct op uw adres afgeleverd. Nu komt er een belangrijke punt: uw aankoop arriveert in de vrachtwagen van de fabrikant en niet van de winkelier. De meubelzaak heeft uw bestelling namelijk doorgegeven aan de fabrikant en deze heeft ook de levering op uw adres op zich genomen. Het is namelijk volkomen zinloos om de goederen eerst naar de winkelier te transporteren voordat ze bij u gebracht worden. Omdat de handelaar in dit geval geen fysiek contact met zijn goederen heeft, gaat het hierbij dus om dropshipping. De voorwaarde voor het direct leveren aan de klant door de fabrikant of groothandel is dat de goederen niet direct meegenomen kunnen worden, maar geleverd moeten worden. Dat is precies waar het in de e-commerce om draait. Daarom is dropshipping een ideaal alternatief voor de traditionele handel.

Dropshipping factcheck: cruciale details

De klant ziet eigenlijk geen verschil tussen een dropshipshop of een onlineshop. In beide gevallen gaat het om een webshop met een aanbod aan diverse producten. Bezoekers kunnen met een muisklik een artikel in hun boodschappenmandje leggen, een betalingsmethode kiezen en de aankoop afsluiten. Pas daarna treedt het verschil tussen de traditionele handel en die van dropshipping in werking. De reguliere handelaar zal nu de bestelde goederen uit het magazijn halen, deze verpakken en aan de koper versturen. De dropshipwinkelier zal daarentegen zijn klanten enkel over hun bestelling informeren en de rest overlaten aan de leverancier. Dus in opdracht van de winkelier verpakt en verzendt de betreffende fabrikant of groothandel het bestelde artikel en maakt daarna een factuur voor dezelfde winkelier. Dit is zeer voordelig voor de onlinehandelaar, omdat hij vooraf niet hoeft te investeren in de aankoop van goederen. Hij heeft ook geen risico op zijn goederen en heeft zelfs geen magazijn nodig. Ook verpakkingsmateriaal en magazijnwerkzaamheden zijn bij dit model niet nodig. Het is dus duidelijk dat dropshipping veel potentie biedt.

Dropshipping voor starters: de democratisering van de zelfstandigheid

Normaal is er voor de start van een onderneming een zeker startkapitaal nodig. In e-commerce investeert men dit vooral in de inventarisatie, de huur en inrichting van een geschikte opslagruimte, in de aankoop van verpakkingsmaterialen en in de personeelskosten voor magazijnmedewerkers. Gaat men echter met dropshipping aan de slag, dan vallen al deze potentiële uitgaven weg. De oprichting van een dergelijke onderneming vergt dus bijna geen startkapitaal. U heeft alleen een functionerende computer en internetverbinding nodig plus geld voor het levensonderhoud voor de eerste maanden. Als dropshiphandelaar bespaart u bovendien veel tijd, doordat u geen orders hoeft te verwerken. Daarom biedt dropshipping uitstekende mogelijkheden om parttime uit te voeren. Wie graag als onlinehandelaar van start gaat, kan met een sterk verminderd risico geleidelijk werken aan een onafhankelijk inkomen. Geïnteresseerde starters of potentiële ondernemers vinden hiervoor veel informatie, handleidingen en advies op het internetplatform www.DropShipping.de. Bovendien staat hier ook de grootste Duitse databank van dropshipleveranciers met daarin honderden fabrikanten en groothandels plus miljoenen producten.  

Dropshipping voor gevestigde onlinehandelaren

Behalve voor starters is dropshipping ook voor de gevestigde onlinehandelaar interessant. Het is namelijk mogelijk om een groot assortiment aan te leggen zonder dat er een aanzienlijke bedrijfsgroei nodig is. Normaal bepalen het beschikbare vermogen en opslagruimte hoe groot het leveringsprogramma kan worden. Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Amazon. Deze heeft een vrijwel onbeperkt kapitaal, grote opslagruimten en een enorm aanbod. Tegenwoordig is er bijna geen product op de markt, dat Amazon niet heeft. Dit is heel wat anders dan een onlinehandelaar die alleen vanuit zijn woning werkt met een kelder als magazijn en met te weinig omzet om een grote voorraad aan te leggen. Zijn onderneming zal dus klein blijven, tenzij hij zijn webshop geleidelijk uitbreidt op basis van dropshipping. Dan zijn er namelijk geen investeringen voor inventaris en opslag nodig. De bestaande middelen zijn voldoende om het huidige assortiment naar wens te vergroten. Dit is belangrijk, want consumenten verwachten namelijk veel variatie wanneer ze online gaan shoppen. Handelaren die hun assortiment willen vergroten kunnen hiervoor het beste de Business-Suchmaschinen van www.Lieferanten.de gebruiken. Hier heeft u direct toegang tot 15.0000 fabrikanten en groothandelaren met miljoenen hoogwaardige producten. [caption id="attachment_10223" align="alignnone" width="300"]Dropshipping: een onoverwinnelijk concept in de e-commerce Dropshipping: een onoverwinnelijk concept in de e-commerce[/caption]

Een overzicht van de voordelen en risico’s van dropshipping

In dit korte overzicht geven wij u de belangrijkste pluspunten en mogelijke risico’s van dropshipping.

Zo profiteert u van dropshipping

Een belangrijk voordeel van dropshipping voor zowel starters als gevestigde ondernemers is dat u duidelijk minder kapitaal nodig heeft dan een conventioneel werkende handelaar. Zo heeft aanzienlijk betere marktkansen en kunt u actief ondernemen zonder de beperking van te weinig financiële middelen. Bovendien heeft u een duidelijk lager risico. Dropshiphandelaren houden hun financiële verplichtingen binnen de grenzen en lijden daarom niet zo sterk bij eventueel verlies. Bovendien heeft u bij dropshipping geen warenrisico. Blijken sommige producten onverkoopbaar, dan blijft u niet met voorraad zitten. Doordat dropshipping minder tijd kost, kunt u meer aandacht geven aan e-marketing en klantenservice. Beide factoren zijn doorslaggevend voor de omzet en daarmee voor het succes.

Dit moet u overwegen bij dropshipping

De handel via dropshipping heeft ook bepaalde risico’s. Hoe beter u hiervan op de hoogte bent, hoe minder gevaar er is dat uw onderneming hierdoor kan mislukken. Ten eerste heeft u ondanks de geringe kapitaaleis van een dropshiponderneming toch geld nodig. U moet minstens een goede computer, een snelle internetverbinding en rustige werkplek hebben. Bovendien dient u de eerste maanden uw levensonderhoud te kunnen bekostigen. Het duurt namelijk enige tijd voordat u met dropshipping voldoende inkomsten genereert. Een ander risico is de verslechterde inkoopvoorwaarden bij leveranciers. Handelaren die een grote hoeveelheid in een keer afnemen, krijgen meestal een betere prijs dan dropshiphandelaren die telkens slechts een product kopen. Het is daarom noodzakelijk om met leveranciers te onderhandelen over gunstige voorwaarden om concurrerend te blijven. U heeft nu kunnen zien, dat handel via dropshipping veel minder inspanning vereist dan de klassieke onlinehandel. Onderschat echter niet de benodigde tijd en aandacht. Tenslotte gaat het bij dropshipping ook om een volwaardige professionele onderneming, waarbij langdurige inzet is vereist voor succes. Dit artikel werd geschreven door DropShipping.de. Hoe verzendt u uw producten naar Duitsland? ]]>

Blijf op de hoogte van de Duitse markt

Maak het verschil met kennis over de Duitse markt door de inspiratie uit onze nieuwsbrief over kansen, projecten en andere ontwikkelingen.

Meer dan 1000+ bedrijven en ondernemers gingen je al voor.
Maak je geen zorgen, we spammen echt niet.