Dit zijn de grootste online webshops in Duitsland

De top 3 van de 100 grootste online Duitse winkels zijn ook dit jaar weer oude bekenden. Amazon, Otto en Zalando domineren nog steeds de top van de ranglijst. De uitzonderlijke stijgers maken gebruik van het marktplaats model. Bij de top 10 retailers wisten met name Ikea en Saturn in 2020 hun omzet enorm te verhogen. De totale omzet van de 1.000 onderzochte webwinkels komt uit op 68,8 miljard euro, een stijging van 33,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Amazon (omzet 2020: 13,9 miljard euro), Otto en Zalando staan ​​in 2020 opnieuw bovenaan de verkoopranglijst van retailers en dat al sinds 2014. Amazon heeft meer omzet gegenereerd dan de volgende negen online retailers bij elkaar opgeteld. De top tien online retailers zijn goed voor ongeveer 40 procent van de totale omzet van de top 100 Duitse webshops. De bedrijven Bonprix en Cyberport staan ​​niet meer in de top tien ten opzichte van 2019, Ikea en H&M zijn nieuw. Ikea realiseerde een omzetgroei van 74 procent – de sterkste waarde van de top tien bedrijven. Saturn wist zijn omzet met 72 procent te verhogen. Elektronicaleverancier Notebookscheaper doorbreekt de sterke groei van de grote retailers: de omzet daalde in 2020 zelfs met zes procent, maar het bedrijf staat nog steeds in de uitgebreide top.

Amazon is de belangrijkste marktplaats in Duitsland

Ook als marktplaats is Amazon nog steeds dominant: 44,8 procent van de 1.000 ondervraagde online winkels verkoopt ook via de marktplaats, minimaal 36,3 procent op Ebay en 14,4 procent op de online marktplaats van Kaufland, voorheen real.de. MediaMarkt heeft zojuist een eigen online marktplaats gelanceerd als bètaversie.

De Amazon-marktplaats had dan ook met 35,4 miljard euro het grootste bruto handelsvolume (bruto handelsvolume) in Duitsland in 2020. Ebay kwam op de tweede plaats met 11,8 miljard euro, voor Otto met bijna 5,5 miljard euro. Vanwege zijn dubbele rol als verkoper op de eigen marktplaats, doet het Duitse kartelbureau al geruime tijd onderzoek naar Amazon.

De top 10 Duitse webshops

  1. Amazon
  2. Otto
  3. Zalando
  4. MediaMarkt
  5. Saturn
  6. Lidl
  7. Apple
  8. Ikea
  9. Notebooksbilliger
  10. H&M


Wil je zelf groeien met je merk in Duitsland? 

Hoe zorg je dat je online optimaal scoort in een markt die wordt gedomineerd door Amazon en andere retail reuzen? Succes in Duitsland behaal je door een goede focus, een duidelijke meerwaarde en een steengoed marketingverhaal. Zorg dat je merk en producten optimaal worden geplaatst op de marktplaatsen van Amazon, Zalando en Real. Aan de merkbekendheid kun je werken met Duitse influencers. Uit onderzoek blijkt dat de koopbeslissing met influencers gestuurd kan worden. Uiteindelijk wil je als dat de gebruikers die via marktplaatsen en influencers op je webshop terecht komen een optimale beleving laten ervaren. Wij kunnen je helpen door alle kanalen op elkaar af te stemmen en te optimaliseren voor de Duitse markt.

 

 

Blijf op de hoogte van de Duitse markt

Maak het verschil met kennis over de Duitse markt door de inspiratie uit onze nieuwsbrief over kansen, projecten en andere ontwikkelingen.

Meer dan 1000+ bedrijven en ondernemers gingen je al voor.
Maak je geen zorgen, we spammen echt niet.